طراحی ساختمان اداری ؛ معماری در خدمت کسب وکار
طراحی ساختمان اداری ، تخصص و خلاقیت معماران را در خدمت اهالی کسب و کار قرار می دهد تا فضایی مناسب جهت فعالیت های اقتصادی و تجاری برای آنها مهیا شود. خدمتگذاران شما در «استودیو معماری رادمان» هنر و تجربه خود را برای طراحی ساختمانی زیبا، کاربردی و باشکوه که انگیزه کار و موفقیت را در شما صدچندان کند، به شما تقدیم می کنند.
ساختمان های اداری فراوانی در اطراف ما هستند که اصولا حضورشان را احساس نمی کنیم .حتی برخی از ما ساختمان های اداری را سراغ داریم که هر بار به ناچار کارمان به آنجا می افتد احساس خفقان می کنیم و بی اختیار به دنبال آن هستیم که هر چه سریع تر آنجا را ترک کنیم.
در مقابل بعضی ساختمان های اداری یا تجاری هم به چشم ما می آیند که آرزو داریم دفتر کار ما در آنها قرار داشته باشد. بعضی از ساختمان های اداری و تجاری آنقدر جذابند که حتی وقتی قصد انجام کاری نداریم دقایقی به آنها خیره می شویم و یا وقتی قصد خرید نداریم از گشت و گذار در آنها لذت می بریم و نهایتا هم دست پر از آنجا بیرون می آییم.
شخصیت متمایز ساختمان های دارای طراحی حرفه ای
آنچه یک ساختمان اداری و تجاری را از میان انبوه بناهای دیگر متمایز می کند و به آن شخصیتی خاص می بخشد، هنر معماران در طراحی آن ساختمان است.
می دانیم که بسیاری از انسان ها بخش اعظم ساعات مفید و فعال خود را در محیط های کاری سپری می کنند. از این رو، معماران مجرب در طراحی ساختمان اداری به این نکته قویا توجه می کنند که قرار نیست خروجی طراحی آنها محیطی خشک، بی روح و انحصارا در خدمت فعالیت اقتصادی باشد.
ساختمان های اداری یا تجاری علاوه بر این که باید نیازها و انگیزه های کسب وکارهایی را که قرار است در آن ساختمان به فعالیت بپردازند، پوشش دهند در عین حال باید محیطی سرشار از حس زندگی به صاحبان و مراجعان آن واحدها ببخشند.
در ادامه، اهم مباحث مرتبط با طراحی بناهای اداری که توسط کارشناسان «رادمان» گردآوری و تنظیم شده است را مرور می کنیم.
اهمیت طراحی ساختمان اداری از دریچه نگاه سرمایه گذاران و سازندگان
ساختمان های اداری و تجاری بناهایی با ذینفعان پرشمار هستند. ذینفعان این ساختمان ها را می توان به سازندگان، سرمایه گذاران، خریداران واحدهای تجاری و اداری و نهایتا مراجعان و مشتریان دسته بندی کرد.
از سوی دیگر، این ساختمان ها عمدتا در مناطق مرغوب شهرها بنا می شوند و سرمایه هنگفتی صرف خرید زمین و مجوزهای ساخت آن می شود.
ذینفعان پرشمار و سنگین بودن سرمایه مورد نیاز برای احداث این واحدها، دشواری ها و چالش هایی برای سازندگان و سرمایه گذاران ساختمان های اداری ایجاد می کند.
در واقع سازندگان و سرمایه گذاران با سرمایه گذاری در یک ساختمان تجاری، ریسک ساخت بنایی را قبول می کنند که علاوه بر سرمایه سنگینی که صرف آن می شود ،باید با سلایق و نیازهای ذینفعان مختلف و متعدد هماهنگ باشد.
سازندگان و سرمایه گذاران چنین بناهایی از قبول هر گونه ریسک غیرمنطقی از جمله خواب سنگین سرمایه، تاخیر در فروش و سود ناچیز خودداری می کنند .
پرهیز از این ریسک ها در وحله اول در گرو طراحی ساختمان اداری با بهترین کیفیت ممکن توسط معماران حرفه ای است.
معماران کاربلد و متخصص با به کارگیری تجربه و هنر خود بنای اداری و تجاری را به صورتی طراحی می کنند که ازیک سو نیازهای کسب وکارها و مشاغل مورد نظر آن بنا را به خوبی تامین کند و از سوی دیگر سرمایه گذاران را قانع کند با بنایی رو به رو هستند که ارزش افزوده مناسبی برای سرمایه گذاری آنها به بار خواهد آورد.
طراحی مناسب، هزینه های احداث ساختمان اداری را نیز به صورت قابل توجهی کاهش خواهد داد و با کاهش دوره فروش و بازگشت سرمایه، به سود سازندگان آن کمک خواهد کرد.
طراحی نما ساختمان اداری
نمای ساختمان اداری به نوعی کارت ویزیت آن بنا است. وقتی نمای ساختمان اداری توسط معماران حرفه ای طراحی شود این نما قبل از آن که هر مراجعی وارد شود ضمن معرفی شخصیت آن ساختمان و فعالیت هایی که در آن صورت می گیرد، پیش فرض هایی در ذهن وی ایجاد می کند.
اگر نمای ساختمان اداری و تجاری به خوبی طراحی شود پیش فرض های ایجاد شده در ذهن مخاطبان و مراجعان آن ساختمان مثبت و خوش بینانه خواهد بود.
معماران در طراحی ساختمان اداری به مشاغل و کسب وکارهایی که قرار است در آن ساختمان فعالیت کنند توجه کرده و در نما از ا لمان هایی استفاده می کنند که منعکس کننده آن مشاغل باشد .
ساختمان های اداری اغلب بر یک فعالیت اقتصادی و تجاری تمرکز دارند اما ممکن است برخی ساختمان های اداری میزبان طیف متنوعی از مشاغل باشد.
در این صورت نیز معماران با استفاده از تجربه و مهارت خود، نمایی که مفهوم تنوع فعالیت ها را در آن ساختمان اداری به ذهن متبادر کند، طراحی می کنند.
طی دو دهه اخیر تحول بزرگی در طراحی نمای ساختمان های اداری در کشور ما روی داده است و طراحان از الگوهای تکراری فاصله گرفته و طرح های مدرن، خلاقانه و خیره کننده ای را برای این گونه ساختمان ها ارائه کرده اند.
این نماها عمدتا از الگوهای مدرن یا تلفیق عناصرفرهنگ سنتی ایران با نشانه های معماری مدرن با متریال هایی از قبیل سنگ، سیمان، شیشه، چوب، کامپوزیت و … طراحی می شوند.
نکته بسیار مهم این که نمای ساختمان های اداری علاوه بر رعایت الگوهای زیبایی شناسی باید از ایمنی و استحکام لازم برخوردار بوده و ضمنا قابل شستشو باشد.
این نکته از این جهت حائز اهمیت است که در سال های اخیر استفاده از متریال شیشه در نمای ساختمان های اداری با استقبال فراوانی مواجه شده اما در بسیاری از این ساختمان ها بحث ایمنی نما با توجه به اقلیم زلزله خیز کشور ما چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
فضاهای مورد نیاز در ساختمان های اداری
ساختمان اداری می تواند بزرگ، کوچک و یا متوسط باشد. در برخی از ساختمان های اداری بزرگ علاوه بر فضای پذیرش، فضاهای استقرار کارمندان، دفتر مدیرعامل و آشپزخانه اماکن دیگری همچون سالن غذاخوری، سالن کنفرانس و سالن ورزش نیز طراحی می شود.
حتی اگر ساختمان اداری کوچک باشد طراحی برخی فضاها در هر یک از واحدهای آن اجتناب ناپذیر است. در ادامه، مهم ترین فضاهای مرسوم در یک واحد اداری و ویژگی های آنها را به اختصار معرفی می کنیم.
- فضای ورودی و پذیرش
اگر بگوئیم ورودی و فضای پذیرش است که به یک واحد اداری شخصیت می دهد سخن به گزافه نگفته ایم.
فضای پذیرش بسته به مساحت واحد تجاری می تواند کوچک یا بزرگ باشد اما طراحی آن باید توسط معماران حرفه ای انجام شود.
معماران رادمان در طراحی ساختمان اداری بر این نکته تاکید دارند که فضای پذیرش باید به گونه ای طراحی شود که به مشتریان و ارباب رجوع حس اعتماد و آرامش القا کرده و همزمان شیک و مدرن بودن این فضا آنها را مجذوب کند.
- فضای کار پرسنل
طراحی محل استقرار کارمندان در ساختمان های اداری امروزی، در سراسر جهان تفاوت اساسی با دهه های گذشته دارد.
می توان گفت در اغلب طراحی های مدرن محل استقرار کارمندان شاهد برداشته شدن دیوارها، حائل ها و پارتیشین ها و استفاده از فضاهای باز با مبلمان و دکورهای بسیار خلاقانه هستیم .طرفداران این گونه طراحی ها به تدریج در ایران نیز در حال افزایش اند.
در برخی مشاغل تعدادی از کارمندان، کاری شلوغ با تعداد زیادی ارباب رجوع دارند و همزمان تعدادی دیگر برای انجام وظایف خود به محیطی آرام و ساکت نیازمندند، این درحالیست که مساحت واحد اداری در اختیار آنها هم محدود است.
معماران توانمند ،تفکیک و طراحی فضای واحد اداری به صورتی که هر دو گروه بتوانند کار خود را به نحو مطلوب انجام دهند را به انجام می رسانند.
یکی دیگر از نکات مورد تاکید معماران حرفه ای در طراحی محل استقرار کارمندان ،برخورداری اتاق ها و محیط های کار پرسنل از حداکثر نور طبیعی برای افزایش راندمان نیروی کار و شادابی فضای واحدهای اداری است.
- 3. دفتر مدیرعامل
دفتر کار مدیرعامل هر شرکت یا صاحب هر کسب و کار محلی ست که تصمیمات آن شرکت در آنجا اتخاذ شده و جلسات مهم مرتبط با آن سازمان یا کسب وکار در آنجا برگزار می شود .
در بحث طراحی ساختمان اداری ، جانمایی و طراحی دفتر مدیرعامل از حساسیت خاصی برخوردار است چرا که لازم است مدیرعامل به سهولت به سایر بخش های واحد اداری دسترسی و احتمالا به برخی از بخش ها دید مستقیم داشته باشد اما در عین حال دفتر مدیرعامل به عنوان مهم ترین فرد سازمان باید از حد و حریم مشخصی نیز برخوردار باشد.
طراحی فضای دفتر مدیرعامل باید به صورتی انجام شود که نور کافی و در صورت امکان چشم اندازی به مناظر بیرون داشته باشد. همچنین دفتر مدیرعامل باید به گونه ای طراحی شود که امکان برگزاری جلسات با طرف های تجاری را برای وی فراهم کند .
در برخی واحدهای اداری ،با توجه به مساحت کلی واحد ،اتاق کنفرانس نیز به عنوان محل اختصاصی جلسات ،توسط معماران معمولا در فاصله کمی از دفتر مدیرعامل طراحی می شود.
- آشپزخانه
دست کم گرفتن ضرورت جانمایی و طراحی حرفه ای آشپزخانه یک واحد اداری به مشکلاتی می انجامد که کل فضای واحد اداری را به چالش می کشد. آشپزخانه یک واحد اداری توسط معماران حرفه ای به صورتی جانمایی و طراحی می شود که از فضا و تهویه مناسب بهره مند باشد و نظافت آن با سهولت انجام شود.
- فضاهای عمومی ساختمان اداری
هر ساختمان اداری بر اساس مساحت و تعداد طبقات و واحدها دارای برخی فضاهای عمومی است که معماران در طراحی آنها به تفاوت های خاص آن با سایر بناها توجه می کنند .
مهم ترین فضاهای عمومی یک ساختمان های اداری عبارتند از راه پله ها و آسانسورها ،پارکینگ ها و لابی. برای مثال راه پله های یک ساختمان اداری عموما عریض تر از راه پله های ساختمان های مسکونی طراحی می شوند .
ضمنا معماران تلاش می کنند با توجه به نوع مشاغل یک ساختمان اداری، پارکینگ های بیشتری در نقشه های خود برای آن بنا تامین کنند.
- ایمنی ساختمان اداری
یکی دیگر از نکات مهم و مورد تاکید کافرمایان در طراحی ساختمان اداری توجه به بحث امنیت و ایمنی است. بسیاری از مشاغل و کسب وکارها اطلاعات، تجهیزات و کالاهایی را در دفاتر خود نگهداری یا مبادله می کنند که هر گونه لطمه به آنها خسارت های جبران ناپذیری برای آن کسب وکار ایجاد می کند.
معماران در هنگام طراحی پلان های یک واحد اداری بحث امنیت و ایمنی را به شدت در ایده ها و طرح های خود لحاظ می کنند تا سازندگان، سرمایه گذاران، کارکنان و ارباب رجوع آن ساختمان اداری با آسودگی خیال و بدون نگرانی از ناامن بودن محیط، در آن ساختمان به فعالیت کاری و اقتصادی خود بپردازند.
در پایان این مطلب شایان ذکر است؛ «استودیو معماری رادمان» از خلاق ترین و خوشنام ترین شرکت های طراحی معماری کشور است. ما گروهی از بهترین معماران ایران را گرد هم آورده ایم تا شما سازندگان محترم برای طراحی ساختمان اداری و تجاری خود بهترین گزینه ها را در اختیار داشته باشید.